jordfabrik - bokashikompost

Så fungerar bokashikompost

jordfabrik - bokashikompost


Jag är nybörjare på bokashikompost och har använt det i några månader bara. Men redan börjar jag förstå hur bra det är och det går utmärkt att använda även om man som vi bor i lägenhet.

I somras testade jag att göra en egen maskkompost det fungerade fint men det var inte kompostmaskar jag slängde i utan vanliga stackare som jag grävde upp i rabatten… obs jag är ganska okritiskt positiv samt länkar till bokashi.se i inlägget men jag är faktiskt inte sponsrad alls, bara så ni vet :)

Vad är bokashikompost?

Vad är då bokashikompost undrar du kanske? Genom att använda dig av den här metoden så kan du enkelt och doftfritt (och skadedjursfritt) använda dina matrester till att göra kompostjord deluxe.

Genom att tillsätta kompostströet bokashi med effektiva mikroorganismer så fermenteras matresterna och nedbrytningsprocessen startar snabbare. Ströet tar också bort oönskad doft som kan uppstå vid nedbrytning av mat (!) alla vet vi hur det kan lukta om vi lämnat soppåsen lite för länge…

Ströet gör också så att när du till exempel gräver ned din färdigjästa kompost i jorden så attraherar resterna inte skadedjur. Du vill ju inte ha en råttfest i odlingslådan. Vi har två olika kompostkärl med kran som vi växlar mellan och det fungerar precis för att kunna ta hand om rester från en familj på 4 personer.

När det ena kärlet är fullt så måste den stå och jäsa i två veckor och då kan vi använda den andra hinken. Än så länge har det varit för fruset i jorden för att jag ska kunna gräva ned så jag försöker göra jord i min jordfabrik istället.

Så använder jag bokashi i min odling

Så här långt har jag påbörjat en jordfabrik för att göra jord inför odlingssäsongen. Jag har bara använt det jag haft hemma än så länge men planerar att åka till Ikea och köpa en stor svart förvaringslåda i plast som jag ska kunna använda till min jordfabrik.

Än så länge har jag använt dubbla svarta sopsäckar i maken jäsningshink till ölen. Först la jag lite jord i botten en hällde jag i min färdigjästa bokashi och sen ett bra lager jord på toppen. Ju mer jord som omsluter bokashin desto bättre, jag kan ha haft för lite inser jag.

Gräver du ned bokshin i din odlingslåda eller trädgårdsland så tar det bara någon dryg vecka för att i princip vara nedbrutet. Jag får återkomma senare in i säsongen för att ge er en ytterligare kommentar.

Anledningar till att använda bokashi

Det är häftigt att ens matrester också blir ens bästa tillgångar när det gäller odlingen. Alla som gillar att odla vet att det kostar ganska mycket med jord och gödning för att underhålla den även kostar en slant.

För mig blev lika revolutionerande som med permakultur-tanken om att titta på naturens eget kretslopp och använda sig av det man har i odlingen. Jag tänkte – varför har jag inte ens tänkt eller känt till detta innan? Varför ska jag genast köpa precis allt utan att ens kika och fundera på vad jag kan göra själv? Vi är ju formade in i ett konsumtionsbeteende som går in i ryggmärgen.

Ja okej tänker du, men du måste i alla fall köpa ett ganska dyrt start-kit med bokashi hinkar och strö? Jovisst är det så, du kan ju göra billigare varianter genom att stapla två hinkar på varandra och borra hål i botten på den understa så vätskan rinner ut.

Men det är helt enkelt smidigt med ett tättslutande kärl med tapp-kran. Sen rymmer varje kärl 16 liter vilket passar oss ganska bra under en 2 veckorsperiod med avfall. Kolla på min instagram @odlapahojden

 

  • Genom att använda kompost på dina matrester från hushållet ger du tillbaka näring till jorden.
  • Du får fantastisk kompost jord.
  • Det är smidigt och luktfritt.
  • Gratis jord, du behöver ej handla.
  • Du får extremt bra blom och växtnäring genom att tappa ut vätskan från komposten. (Späd 1/100 – kraftfull näring!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *