forodling

Försådd – nu kan våren börja

försådd av frön

Nu borde verkligen våren vara här, men även i Göteborg så ligger det lite snö kvar! Och jag som ska gå min Permakultur kurs om 2 veckor. Då ska vi gräva och fixa och det var sannerligen ingen snöskottar-kurs jag anmälde mig till 😉

Instagramvärd för Folkuniversitet på Permakulturkurs

Jag har fått det fina uppdraget att vara Instagramvärd för Folkuniversitetet på Permakulturkursen ett uppdrag som jag hoppas kunna förvalta väl. Jag instagrammar även på mitt konto @odlapahojden så jag kommer nog få fullt upp.

Dahliaknölar
Äntligen kom mina dahliaknölar från Camilla Plum i Danmark!

Försådden i full gång

Jag har även sedan mitten av februari börjat förodla vilket kändes lite märkligt då snön verkligen yrde utanför fönstret. Nu börjar det se lite mer hoppfullt ut utomhus i alla fall. Vad är det jag har börjat förså inne då? Jo här kommer en liten lista;

 • Sockermajs
 • Tomater( Taxi, Whippersnapper, Marmande, Tigrella, Couer de Bouef)
 • Lök, gul och röd.
 • Luktärter
 • Rudbeckia
 • Astrar
 • Solrosor
 • Gurka (Picolino)
 • Krasse
 • Johannesört
 • Kungsljus

Jag har även beställt 3 olika sorters sättlök och sättpotatisar  från Klostra så det kommer bli trångt ute på uteplatsen i år :) Jag kikade lite på hur Farbror Grön planterar massor av sättlök i en pallkrage och att gallringen blir en del av skörden. Det ska jag prova. Sen funderar jag på olika lösningar för potatisodling på ett platseffektivt sätt. Ska jag köra på med hinkar eller finns det andra idéer?

I år ställde jag pluggbrättena på breda elementet i köket vilket verkligen satte fart på grejer, det mesta i alla fall. Vinkeln med fönster ger bra ljus för plantorna och de verkar faktiskt att trivas. Jag köpte några extra pluggbrätten på Plantagen plus såjord och ett vulkaniskt material, Perlite som håller kvar fukten i krukan. Tycker att det verkar har fungerat bra.

Omskolning av plantor

Det har redan tagit sån fart på sockermajsen att jag fått skola om dem till nya krukor, även gurkorna hade bråttom upp så de har också fått flytta in i nya krukor. Nu väntar tomaterna och det blir ett bra gäng(!) jag måste skola om ett helt pluggbrätte(!) då jag hade lite bråttom när jag sådde och drog i massor av frön. Så kan det gå. Jag hoppas bara att de klarar sig och då kan det ju vara bra att ha några extra. I år ska jag försöka täcka hela stammen på tomatplantan så att bara toppbladen sticker fram för att få dem mer stadiga och inte lika rangliga som förra året.

Mysmiddag med sticklingar
Pelargonsticklingar på mysmiddag med kompisar.

Växthus av gamla fönster

Jag nämner det bara kort i det här inlägget för jag tänker att det ska få ett helt eget inlägg senare, jag har fått två gamla dubbelfönster som jag tänkte bygga ett växthus av till tomater, gurka och chili. Tänker att det ska byggas med en enkel lösning, men mer om det senare.

4 reaktion på “Försådd – nu kan våren börja”

  1. Tack för kommentar och för att du kikade in på bloggen! Ett fint odlingsår önskar jag dig!
   Vänliga Hälsningar
   Sofia

 1. Visst kliar det i fingrarna så här års, inte minst när våren dröjer. Tomaten ’Marmande’ provade jag förra året och den blev riktigt god.
  Du ska få ett tips med potatis. Sätt en omgång i vår (1/5 har jag fått lära mig en gång ) och så lägger du undan en del sättpotatis lite svalt och ljust. När du har skördat potatisen i början av juli så sätter du en till omgång med potatis! De blir klara i september-oktober och är precis lika goda som de som blir klara till midsommar. :) Man ska ju rotera grödorna så man inte odlar potatis flera år i rad på samma ställe, men det gör inget med två omgångar på ett år.
  Hoppas du får en riktigt bra kurs i permakultur!
  Odlingshälsningar från Kristina

  1. Tack för ett jättebra tips! Jag ska verkligen prova det. Det blir förhoppningsvis ett bra potatisår :) Ja jag ser framemot kursen i permakultur, tycker att det tänket är väldigt intressant och känns otroligt naturligt, det är konstigt att man inte tänker på det sättet utan istället har lärt sig att allt ska köpas från butiker hela tiden.. Ska bli spännande att följa din blogg under året!
   Vänliga Hälsningar
   Sofia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *