höst på odlingen

Vad är permakultur?

fröer till plantering
Några av fröerna jag köpte.

 

I slutet på sommaren började jag undersöka något som kallas för permakultur. Jag är absolut ingen total utövare av detta designverktyg som det kallas, men jag är nyfiken och förundrad över att INGEN berättat tidigare om att det faktiskt BRA att låta döda växter ligga kvar och att gräsklippet kan bara åka rätt ned runt plantorna och de blir jätteglada. Att följa naturen kretslopp helt enkelt. Det är nytt och ändå SÅ gammalt om ni förstår vad jag menar.

Vad är permakultur?

Permakultur är ett designverktyg som kommer från begreppet PERMAnent agroKULTUR. Det i sin tur betyder egentligen hållbar

höst på odlingen
Lådorna är höstpreppade med gamla löv, gräsklipp och växter som jag grävt ned.

odling. När man kallar det för designverktyg så menas det att man utgår från den plats som finns och bygger upp ett system utifrån platsens förutsättningar. I Permakulturbegreppet ingår även tankar om ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa, solidaritet och säkerhet. Det är ett väldigt sympatiskt fenomen helt enkelt. Målet med permakultur är att identifiera och skapa kretslopp samt sluta dem så att det liksom rullar på likt naturen. I permakultur så används helst självsående och perenna växter  samt att man gärna blandar örter, frukttäd, buskar med mera.

Kurs i permakultur och nytt odlingsår

Jag har anmält mig till en kortkurs på Folkuniversitet i Permakultur nu i mars så där får vi se om jag kan inhämta lite nya kunskaper till det nya odlingsåret som är på ingående. Har börjat beställa hem fröer nu och det ser ut som om det kan bli mer än förra året så jag funderar på att utöka med 2 odlingslådor till..

Odla i staden eller på landet?

Vi bor i lägenhet mitt i centrala Göteborg och försöker odla lite grönsaker och örter. Sanningen ska dock sägas att när jag tittar på till exempel Skillnadens Trädgård som ger superba videos på Youtube om odling och självhushållning så längtar jag efter att flytta till landet igen. Jag är uppvuxen i litet samhälle på Närkesslätten nära gränsen till Värmland. I Göteborg är bopriserna astronomiska och vi som bor i hyresrätt har inte hängt på bostadskarriären. Att ta ett bolån på 5 miljoner går inte då vi är egna företagare och ojämna inkomster. Vi funderar dock på att undersöka vad vi kan få i bolån men då kommer vi få lämna storstaden.

Läs mer

2 reaktion på “Vad är permakultur?”

  1. Hittade in till din trevliga blogg om trådgård. Är i startgroparna med en egen blogg och tänkte höra ifall du skulle vilja byta länkar/bli länkvän med mig. Har ju bloggar inom ungefär samma nisch! :-)

    Allt väl!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *